Jeremy Clarkson sloeg producer omdat eten niet klaar was

Foto: EPA

Jeremy Clarkson sloeg producer omdat eten niet klaar was

Print
Jeremy Clarkson is slaags geraakt met Oisin Tymon, producer bij Top Gear, omdat zijn eten niet klaar stond na een lange dag vol opnames. Dat incident ligt aan de basis van de schorsing van de omstreden presentator door de Britse openbare omroep BBC, heeft BBC News vernomen. Top Gear wordt zondag niet uitgezonden.

‘Na een dispuut met een BBC producer, is Jeremy Clarkson geschorst terwijl er een onderzoek naar de zaak gevoerd wordt. Niemand anders werd geschorst’, luidde het dinsdagavond in een mededeling.

Intussen is al meer duidelijk geworden over het incident. Volgens een bron van The Daily Mirror lag een hevige discussie over eten aan de basis van de schorsing. 'Na een lange dag vol opnames werd Clarkson kwaad toen hij zag dat er geen eten klaar stond voor hem. Hij is toen gek geworden en heeft de producer geslagen.' De producer, dat is de 36-jarige Oisin Tymon, die al meer dan 10 jaar voor Top Gear werkt.

Het incident zou afgelopen week gebeurd zijn, maar was maandag gemeld aan de BBC en dinsdag behandeld, heeft BBC News intussen vernomen. 

Top Gear

Top Gear wordt zondag niet uitgezonden door de schorsing van de presentator. Verwacht wordt dat ook de laatste twee afleveringen van de reeks niet zullen worden uitgezonden. 

Het autoprogramma wordt door Guinness World Records beschouwd als het meest bekeken non-fictie tv-programma aller tijden. Het komt in meer dan 200 landen op de buis.

Meermaals in opspraak

De 54-jarige Clarkson werd in het verleden echter al meermaals op de vingers getikt na controversiële uitspraken in het autoprogramma. Zo was er vorig jaar nog een incident naar aanleiding van een speciale aflevering van Top Gear in Birma. Clarkson omschreef toen een lichtjes hellende brug met het woord ‘slope’. Dat betekent ‘helling’, die term dient ook als een beledigende omschrijving voor Aziatische mensen. Dan betekent het ‘spleetoog’. Toevallig of niet: tijdens de bewuste scène liep een Birmaan over de brug. Ofcom, de Britse mediaregulator, veroordeelde de televisiezender voor racistisch taalgebruik en na een intern onderzoek kreeg Clarkson nog maar eens een verwittiging van de BBC.

In Argentinië moesten Clarkson en zijn medepresentators Richard Hammond en James May zich dan weer uit de voeten maken omdat een numerplaat van een van hun wagens volgens de plaatselijke bevolking een verwijzing was naar de oorlog om de Falklands in 1982.

Nu in het nieuws