Groep van Tien bekijkt vraag ACV en vraagt verduidelijking aan regering

Print

De Groep van Tien gaat - op vraag van het ACV - verduidelijking vragen aan de regering over de aanpassingen aan het akkoord rond de brugpensioenen. Opmerkelijk: een vraag tot heronderhandeling van het bijgestuurde akkoord komt er niet. Dat blijkt na afloop van de bijeenkomst van de Groep van Tien vanmorgen.

Om 8 uur was de Groep van Tien bijeengekomen om te overleggen over het aangepaste voorstel van de regering rond de brugpensioenen. De bijeenkomst kwam er nadat ACV ‘verduidelijkingen’ vroeg over de betekenis van de ‘aangepaste beschikbaarheid’ waar bruggepensioneerden volgens het regeringsvoorstel voor open moeten staan.

Het ACV wilde ook dat alle sociale partners in de Groep van Tien opnieuw kleur bekenden en duidelijk maken of ze nog altijd bereid waren om het akkoord – dat ze vorige week maandag hebben getekend – te verdedigen, en dat de regering nadien ook te laten weten. Maar zo ver kwam het niet. 

Vragen

'We zien dat de regering bepaalde aanpassingen aan het door de sociale partners bereikte akkoord heeft gedaan', legde de voorzitster van de Groep van Tien, Michèle Sioen, na afloop van de bijeenkomst uit. 'We hebben vragen over enkele punten.' Zo willen de sociale partners meer uitleg over de 'aangepaste beschikbaarheid’ van bruggepensioneerden en over de door de regering voorziene evaluatiemomenten.

Opmerkelijk: een vraag tot heronderhandeling van het bijgestuurde akkoord komt er niet. De Groep van Tien beperkt zich tot het vragen om verduidelijking, aldus Sioen. 'We hebben de brief van de regering bestudeerd en willen enkele verduidelijkingen', beperkte ze zich. 

De sociale partners vragen nu op korte termijn een gesprek met de federale regering.

Om 11 uur start op het Brusselse Muntplein een manifestatie van de vakbonden tegen onder meer de indexsprong en de oneerlijke fiscaliteit.

.

Nu in het nieuws