Bruno Tobback mag kandidaat-voorzitter zijn

SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Foto: BELGA

Bruno Tobback mag kandidaat-voorzitter zijn

Print

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft de steun gekregen van meer dan 5.000 partijleden om kandidaat-partijvoorzitter te kunnen zijn. Er komt dus een strijd tussen Bruno Tobback en John Crombez.

SP.A’ers die willen deelnemen aan de voorzittersverkiezingen, moeten niet alleen tien afdelingen uit twee verschillende provincies kunnen overtuigen, ze moeten zich ook verzekeren van de steun van minstens 5.000 leden.

Dat de huidige Vlaamse fractieleider, John Crombez, gezwind de ene grote afdeling na de andere binnenhaalde, maakte de taak er voor Bruno Tobback niet gemakkelijker op.

Het leidde ertoe dat Tobback en zijn kandidaat-ondervoorzitter Inga Verhaert het vuur uit hun sloffen moesten lopen voor de steun van een rist kleine afdelingen. Uiteindelijk kreeg het duo zo’n dertig afdelingen in vier provincies achter zich. ‘Helemaal zeker konden we nooit zijn en het is wat last minute, maar veel afdelingen wilden ook bewust geen keuze maken’, zei een opgeluchte Tobback.

Er komt dus een tweestrijd met Crombez, wat volgens de huidige voorzitter ‘een goede zaak kan zijn voor de SP.A. Er kan nu een open discussie worden gevoerd over waar de partij naartoe moet’.

De twee kopstukken maken vrijdag hun intentieverklaring bekend, een plan waarin staat welke weg ze met de SP.A willen bewandelen.

MEEST RECENT