© Photo News

Ziekenhuizen sjoemelden met scanners

Zeven Belgische ziekenhuizen hebben het RIZIV 2,6 miljoen euro terugbetaald. Dat is 65 procent van wat ze verdienden aan een PET-scanner waar ze eigenlijk geen vergunning voor hadden en die dus illegaal in de ziekenhuizen stond, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

sdv

PET-scanners zijn toestellen die kwaadaardige tumoren opsporen bij patiënten. De overheid geeft subsidies aan ziekenhuizen die dat soort scanners hebben, maar beperkt tegelijk het aantal PET’s in ons land. In totaal hebben dertien ziekenhuizen in ons land een vergunning.

'Maar de afgelopen jaren hebben zeven andere ziekenhuizen op eigen initiatief en voor eigen rekening een PET-scanner gekocht', zegt CD&V-parlementslid Nathalie Muylle. Terwijl ze geen recht hadden op zo’n scanner, slaagden ze er wel in om de behandelingen te laten terugbetalen door het RIZIV. 'Maar daar is in 2014 een einde aan gekomen. Toen hebben die instellingen de kans gekregen om via een eenmalige dading het geld dat ze onrechtmatig hadden ontvangen terug te betalen. In totaal hebben ze 2,6 miljoen euro moeten terugstorten.'

Nu in het nieuws