Door Syriëcrisis heeft Staatsveiligheid geen tijd meer voor andere dreigingen

De hoofdzetel van de Staatsveiligheid. Foto: Photo News

Door Syriëcrisis heeft Staatsveiligheid geen tijd meer voor andere dreigingen

Print

De Staatsveiligheid verdrinkt in een vloedgolf aan informatie over Syriëstrijders. Daardoor worden alle andere dreigingen minder opgevolgd en lopen we gevaar, waarschuwt het Comité I in een rapport dat De Standaard en De Tijd konden inkijken. Het rapport wordt woensdag achter gesloten deuren besproken door het parlement.

Er zijn veel te weinig mensen bij de Staatsveiligheid om de tsunami aan informatie over de Syriëstrijders te verwerken. Daardoor verwaarloost de Staatsveiligheid andere bedreigingen en zijn de overuren niet meer te tellen. 'Dat wordt op termijn een structureel probleem en risico', luidt het.

Het Comité I merkt dat ook de andere terroristische dreigingen in de verdrukking raken, terwijl er geen aanwijzing is dat die dreiging is geminderd. Tot slot stelt de toezichthouder van onze inlichtingendiensten voor dat de Staatsveiligheid ook nauwer samenwerkt met de militaire inlichtingendienst om bronnen te hebben in het buitenland, sociale media in de gaten te houden en op het internet contact te zoeken met doelwitten.

.

Nu in het nieuws