Staprobot helpt verlamden weer rechtop door het leven

Het AZ Herentals opende vandaag een nieuwe vleugel voor postrevalidatie. Mensen met een dwarslaesie, zoals triatleet Marc Herremans en motorcrosser Joël Roelandts, kunnen er ondanks hun verlamming opnieuw rechtop stappen met een staprobot.

Marc Helsen

Ook voor mensen zonder ledematen en patiënten die langs een kant van hun lichaam verlamd zijn, biedt het toestel de mogelijkheid om de wereld weer op ooghoogte te bekijken.

De uit de VS afkomstige staprobot werd een paar jaar geleden naar België gehaald door To Walk Again, de stichting van Marc Herremans. Door een samenwerking tussen To Walk Again, AZ Herentals, de Thomas More hogeschool en Orthopedie Van Haesendonck komt er nu een ziekenhuisvleugel vrij waar een paar kinesisten permanent met patiënten en de staprobot zullen werken.

“We hebben in de VS al enkele extra-staprobots besteld, want zelfs zonder enige ruchtbaarheid te geven aan dit initiatief hebben we al een wachtlijst van 80 patiënten”, zegt Lieven De Maesschalck van Thomas More. Zowel Joël Roelants als Marc Herremans zijn grote voorstanders van de staprobot: “Ik gebruik hem hier in Herentals tweemaal per week”, zegt Roelandts. “Rechtop stappen houdt me in conditie.”

Marc Herremans treedt hem bij: “Rechtop stappen is goed voor je spieren en de doorbloeding. Het voorkomt allerlei kwalen die met een zittend leven in een rolstoel gepaard gaan. Een staprobot kost nu nog meer dan 100.000 euro, maar de prijzen dalen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio