Meesters van nu over Rubens: “Hij had schwung”

Print

Fred Bervoets. Foto: Bert Hulselmans

Voor de meeste kunstenaars van vandaag is Rubens een inspiratiebron. Dat geldt ook voor de Antwerpse schilder Fred Bervoets: “Dat ik grote lappen zou maken, kwam door hem.”

“Als er iemand schwung had, dan Rubens”, zegt Fred Bervoets. “Dat narratieve, het theatrale, die beweging: dat past allemaal bij mijn karakter. In Antwerpen noemen ze Rubens de beenhouwer omdat hij zo graag vlees schilderde. “Maar voor mij is dat geen vlees”, zegt Bervoets, “maar parelmoer waar je doorheen kan kijken.”

Ook Cowboy Henk van Herr Seele heeft iets rubensiaans. “Zeker wat zijn fysionomie betreft, qua gestiek is hij houterig zoals een Vlaamse Primitief. Voor mij is het altijd een moeilijke keuze geweest tussen Van Eyck en Rubens.”

“Maar toen de VRT op zoek ging naar de grootste Belg, moest ik geen moment nadenken om een pleidooi voor Rubens te houden. Zo’n kolossale wereldfiguur. Is er een beter visitekaartje voor ons land?”

Wat vinden Jan Vanriet, Anne-Mie Van Kerckhoven, Koen Broecke en andere hedendaagse kunstenaars van Rubens? Dat lees je dit weekend in de Rubens-special van CittA, het stadsmagazine bij Gazet van Antwerpen

 

Zaterdag bij Gazet van Antwerpen een gratis ticket voor de tentoonstelling 'Rubens privé' 
Meer info: www.gva.be/ticket