Sport is dan toch geen wondermiddel tegen depressie

Fit & Gezond

Sport is dan toch geen wondermiddel tegen depressie

Print

Een gezonde geest zou in een gezond lichaam moeten, maar wie zich depressief voelt, is niet altijd gebaat bij sport. Dat zegt onderzoeker Nikolaos Stavrakakis, die met dit onderwerp promoveert aan de Rijnsuniversiteit Groningen.

De kans is groot dat u al hebt gelezen dat sporten zou helpen voor wie zich mentaal wat minder voelt. Maar volgens Stavrakakis is dit verband nog steeds niet bewezen en worden oorzaak en gevolg nog vaak door elkaar gehaald. Is te weinig beweging een oorzaak van depressie of hebben depressieve mensen gewoon weinig zin om te bewegen?

Uit een studie bij 2.200 jongeren concludeert Stavrakakis dat te weinig beweging zowel de oorzaak als het gevolg kan zijn van depressieve gevoelens. Bovendien bleek er geen verband tussen sporten en de fysieke kenmerken van een depressie, zoals slapeloosheid, geen eetlust, ... Hij onderzocht gedurende vijf jaar of jongeren die een wedstrijdsport doen, daarmee een depressie konden voorkomen, maar dat bleek niet het geval. Bij volwassenen onderzocht Stavrakakis gedurende een maand of er een verband was tussen beweging, gemeten met een stappenteller, en gemoedstoestand, afgeleid uit een vragenlijst. Hoewel de meeste deelnemers vlak na het sporten zeiden dat dit een positief effect had op de stemming, was dit effect niet van lange duur.

NIET TE MISSEN