© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Mag gevel Comet worden afgebroken? (poll)

De sloop van de Cometgevel in zorgt voor commotie in de erfgoedwereld. Verenigingen betreuren dat daarmee een interessant stukje van het Mechelse industriële verleden verdwijnt. Het stadsbestuur ziet dat anders en komt niet terug op de beslissing.

Sven Van Haezendonck

Nog deze maand maken de stad en projectontwikkelaar Re-Vive meer details bekend over de ontwikkeling van het vier hectare grote gebied tot duurzaam woonproject. De tweede fase van de afbraak loopt en daartoe behoort ook de opvallende voorgevel langs de Koningin Astridlaan.

Het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed (ETWIE) en de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) reageren verbaasd op die beleidskeuze. Vooral omdat eerder sprake was van behoud bij een herbestemming. De gevelpartij van de fabriek dateert uit 1962 en is een van de weinige overgebleven voorbeelden van Expo ‘58-architectuur. De indrukwekkende gevelwand is beeldbepalend voor de Koningin Astridlaan”, vertelt Tijl Vereenooghe van ETWIE.

“Wij moeten een globale afweging maken. Erfgoed heeft een belangrijke waarde, maar er zijn nog factoren die meespelen”, reageert schepen voor Stadsvernieuwing Greet Geypen (Open Vld). Het project Comet maakt voor haar deel uit van een ruimere visie op de ontwikkeling van de stad. “Een doorgang creëren naar de vesten en ook een meerwaarde realiseren door groene ruimte te maken. Hierbij is geopteerd dat het behoud van de gevel niet doorweegt”, legt de schepen uit.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio