© w&f²

Opstalvallei: ambras in en om laatste polder

Opstalvallei zorgt voor ruzie in de polder. Die gaat tussen de Vlaamse overheid en een deel van de plaatselijke bevolking en landbouwers.

EVDW

Inzet is de toekomst van de laatste poldergrond in Berendrecht en Stabroek. De Vlaamse overheid wil die poldergrond omzetten in nat natuurgebied. De bewoners willen de poldergronden behouden.

De Vlaamse overheid wil Opstalvallei uitvoeren, omdat het nodig is om verloren natuur in de haven te compenseren. Die gaat verloren omdat de haven groeit. Europa verplicht ons land om verloren natuur te compenseren. Daarvoor dient Opstalvallei.

Het eerste deel van dat project is al afgerond. Het tweede deel staat in de startblokken. De overheid bezit al de meeste grond in Opstalvallei, maar nog niet alles. Sommige eigenaars willen hun poldergrond echter niet verkopen. Daarom startte de overheid een onteigeningsprocedure wegens dringende reden. De vrederechter oordeelde vorige maand dat die hoogdringendheid niet voldoende was gemotiveerd en weigerde te onteigenen. De Vlaamse overheid gaat in beroep.

Lees het hele artikel vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Noord.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio