Waarom WK schaatsen in Calgary een voltreffer wordt

Foto: EPA

Waarom WK schaatsen in Calgary een voltreffer wordt

Print

De mondiale schaatselite zal tijdens het WK allround van zaterdag en zondag de gelegenheid te baat nemen om een aanval op wereldrecords te lanceren. De baan in Calgary is op die van Salt Lake City na immers ‘s werelds snelste schaatspiste.

Dat is niet alleen een gevolg van het goed geprepareerde ijs, maar vooral van de geringe luchtweerstand die de schaatsers op een hooggelegen indoorbaan ondervinden. Alleen de Utah Olympic Oval van Salt Lake City ligt hoger (1425 tegen 1105 meter boven zeeniveau), zodat de luchtweerstand daar minder is en de schaatsers nog sneller over het ijs gaan.

Sinds de opening van de Olympic Oval op 4 december 1987 is er 89 keer een wereldrecord scherper gesteld. De Noor Geir Karlstad reed toen de vijf kilometer in 6:43.59. Het record op die afstand en dat van de 3000 meter voor vrouwen zijn de onderdelen die momenteel nog in de boeken staan. Niemand is ook maar in de buurt gekomen van de 6:03.32 van de Nederlander Sven Kramer en de 3:53.34 van de inmiddels gestopte Canadese Cindy Klassen. Die toptijden dateren van 2007 en 2006. Alle andere afstandsrecords kwamen tot stand in de hal van Salt Lake City, die in 2001 in gebruik werd genomen. SLC staat op 39 wereldrecords.

Als de weersomstandigheden meezitten - dat betekent dat er rond Calgary een gebied van lage luchtdruk is - helpt dat de schaatsers bij recordverbeteringen. Nadeel is mogelijk dat het toernooi laat in het seizoen valt. Kramer liet donderdag weten dat het waarschijnlijk noodzakelijk is om twee records te breken om de wereldtitel te behalen.

Zijn landgenote Ireen Wüst heeft uitdrukkelijk verklaard vooral in Calgary te zijn voor records. Wüst heeft al vijf mondiale allroundttitels op haar palmares. De viervoudige winnares van olympisch goud zou het mooi vinden een zesde met een record op de 3000 of de 1500 meter (1:51.70 - ook een scherpe tijd) te bekronen. Wüst heeft wat goed te maken, want het WK afstanden in haar woonplaats Heerenveen moest ze zonder hoofdprijs verlaten.

Voor Bart Swings zijn wereldrecords te hoog gegrepen. De geslaagde test op de drie kilometer toonde aan dat het mogelijk is dat hij zijn beste tijd op de 1500 meter (Belgisch record met 1:45.23) verbetert. Verder meent hij dat het tijd is voor een aanpassing van zijn beste 500m-chrono (36.73). Dat houdt in dat het nationaal record van Wim de Deyne (36.62) verbeterd wordt. “Op de vier losse afstanden zal hij proberen te komen tot persoonlijke en dus tot nationale records”, stelde trainer Rutger Tijssen.

Salt Lake City en Calgary blijven de komende jaren de banen waarop records kunnen worden gereden, Mogelijk worden beide piste overtroefd als de baan van Medeo, 1691 meter boven de zeespiegel, wordt overdekt. Dat is het plan als Almaty de Olympische Winterspelen van 2022 krijgt. Ooit, in het tijdperk zonder indoorbanen en klapschaatsen, was Medeo in de toenmalige Sovjetunie een ware recordfabriek. Tussen 1951 en 1986 werden daar, op twintig kilometer van Alma Ata, 95 wereldrecords verbeterd. Calgary heeft nog zes records te gaan.

Meer sportnieuws