Agent Ferguson die ongewapende zwarte tiener neerschoot gaat vrijuit

Print

De politieagent die in augustus vorig jaar een zwarte ongewapende tiener doodschoot in Ferguson, een buitenwijk van de Amerikaanse stad Saint Louis, wordt niet aangeklaagd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag laten weten. Het federale onderzoek sloeg op de eventuele schending van de burgerrechten van de 18-jarige Michael Brown.

Omdat agent Darren Wilson niet met een 'criminele intentie' handelde, kan 'boven de redelijke twijfel niet bewezen worden' dat hij de wet op de burgerrechten schond, staat in het rapport van het ministerie van Justitie. Een jury in de Amerikaanse staat Missouri besliste eerder al dat Wilson niet vervolgd wordt.

Het federale onderzoek had betrekking op de schietpartij zelf, en op de politiepraktijken in Ferguson. Het onderzoek hekelt wel het dagelijkse racisme van de lokale politie tegen de zwarte gemeenschap. Volgens de gerechtelijke autoriteiten bezondigen zowel de politie als het gerecht in de stad zich aan een 'routine' van discriminatie tegenover de lokale zwarte bevolking.

Het incident van 9 augustus leidde tot weken van protest, betogingen en rellen in de buitenwijk van Saint Louis. De zwarte tiener werd gedood met zes kogels.

Agent Darren Wilson heeft verklaard dat hij zich door Brown bedreigd voelde en daarom op hem heeft geschoten. Volgens het ministerie van Justitie zijn er dus geen bewijzen die die uitspraken in twijfel trekken.

.

Nu in het nieuws