Antwerps CVO Tweedekansonderwijs wordt ‘Toekomstonderwijs’

Foto: wh

Antwerps CVO Tweedekansonderwijs wordt ‘Toekomstonderwijs’

Print
Hoboken -

Het Antwerpse Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Tweedekansonderwijs verandert binnenkort van naam naar CVO Toekomstonderwijs om een minder negatieve bijklank te verkrijgen bij jongeren.

Dat is woensdag bekendgemaakt bij de inhuldiging van een nieuwe campus aan de rand van het Antwerpse district Hoboken, in aanwezigheid van Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits en Antwerps onderwijsschepen Claude Marinower. Het CVO neemt daar een oude kleuterschool in die verhuisd is naar het centrum van Hoboken.

Volgens directrice Inge De Win was de naam “Tweedekansonderwijs” al een tijdje onpopulair bij voornamelijk de jongste studenten.

“Op sociale media vermelden ze liever niet dat ze Tweedekansonderwijs volgen, dat confronteert hen blijkbaar met de gemiste eerste kans”, zegt De Win. “We merken bovendien dat steeds meer vormen van volwasseneneducatie deze naam gebruiken, zodat Tweedekansonderwijs niet langer de oorspronkelijke enge betekenis heeft, namelijk die van diplomagericht secundair onderwijs voor volwassenen. Daarom verleggen we de focus naar de ‘toekomst’.”

Dat de negatieve bijklank sommige jongeren ervan weerhoudt om Tweedekansonderwijs te volgen, is volgens De Win in Antwerpen des te dramatischer, aangezien nergens anders in Vlaanderen de ongekwalificeerde uitstroom uit het secundair onderwijs zo groot is (25 procent). Tweedekansonderwijs, of binnenkort dus Toekomstonderwijs, laat studenten toe een lessenrooster op maat samen te stellen en vak per vak in de richting van een diploma te werken. Dat diploma kan deuren openen tijdens sollicitaties, maar ook naar vervolgopleidingen of - voor wie al werkt - promotie leiden. Er is ook specifieke begeleiding mogelijk in geval van faalangst of concentratiestoornissen.

Dit schooljaar schreven 653 cursisten zich in bij het Antwerpse Tweedekansonderwijs. 44 procent onder hen was op dat moment jonger dan 21 jaar.

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '0_0tabah76' });
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio