De Croo wil weekendje gratis mobiel internet organiseren

Foto: AFP

De Croo wil weekendje gratis mobiel internet organiseren

Print

Minister van Telecom Alexander De Croo wil een uitzonderlijk weekend van gratis mobiel dataverkeer voor alle Belgen organiseren. Hij is daarover in gesprek met de operatoren. Dat heeft hij gezegd tijdens een bezoek aan de telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona.

Uit EU-rapporten blijkt dat België bij de koplopers is voor vaste snelle internetverbindingen. Ruim drie kwart van de Belgen heeft een internetverbinding van 30 Mbps of meer. Voor mobiele data, via tablets en smartphones, hinken we echter achterop. “Maar 54 procent van de Belgen gebruikte vorig jaar mobiele data, wat minder is dan het EU-gemiddelde van 67 procent”, stelt De Croo vast.

Mobiel creëert jobs

Dat kan beter, vindt de Open Vld-vicepremier. “Een recente studie van McKinsey besluit dat van alle baanbrekende technologieën, mobiele data de meeste jobs en groei oplevert. Een veel gebruikt mobiel netwerk van hoge kwaliteit is essentieel om een digitaal ecosysteem te bouwen”, zegt hij. In de komende weken plant hij verschillende initiatieven om de penetratie van mobiele data te vergroten.

Op de beurs in Barcelona lanceerde De Croo al een eerste ideetje. “We zijn momenteel in gesprek met mobiele operatoren om een “ontdekkingsweekend” voor mobiele data te lanceren”, legde hij uit. “Gedurende één weekend zouden Belgische burgers mobiele datadiensten gratis kunnen uitproberen, in de hoop dat ze de voordelen van mobiele apps zullen ontdekken.”

De Croo bezoekt in Barcelona de Belgische stand, maar op de agenda staan ook ontmoetingen met de Franse staatssecretaris voor Digitalisering Axelle Lemaire, voorzitter Vincent Peng van de Chinese telecomreus Huawei, Deputy CEO van het Franse Orange Pierre Louette en mensen van Nokia en Ericsson. Afsluiten doet De Croo met een event van de Alliance for Affordable Internet, een initiatief dat het internet wereldwijd toegankelijker wil maken voor meer mensen.

MEEST RECENT