Europese lidstaten willen roaming pas in 2018 afschaffen

Foto: Karl-Josef Hildenbrand

Europese lidstaten willen roaming pas in 2018 afschaffen

Print
Dinsdag raakte bekend dat de EU-lidstaten de afschaffing van de roamingkosten, de extra kosten die operatoren mogen aanrekenen voor bellen, sms’en en mobiel surfen in het buitenland, pas in 2018 willen doorvoeren. Dat is drie jaar later dan het Europees Parlement voor ogen heeft.

De Europese Unie vindt dat het in de tussentijd volstaat om de tarieven te verlagen. Concreet zouden klanten een soort roamingtegoed krijgen, waarmee ze zonder extra kosten kunnen bellen en internetten. Overschrijden ze die limiet, dan mag de provider extra kosten aanrekenen. Wat die limiet wordt, is nog niet duidelijk, maar de unie benadrukt wel dat roaming een pak goedkoper moet worden.

Minister van Telecom Alexander De Croo verblijft in Barcelona tijdens het Mobile World Congress en verdedigt er de Belgische belangen. Hij zei in Barcelona ook dat België zal blijven pleiten voor een snelle afschaffing van de roamingtarieven in de Europese Unie.

“België is altijd al voorstander en pleitbezorger geweest van de afschaffing van de roamingtarieven, op voorwaarde dat de binnenlandse basistarieven niet stijgen”, zegt De Croo. “Alle EU-burgers moeten binnen de Unie zonder extra tariefkosten kunnen bellen. Dit is een dossier waarin Europa zijn concrete meerwaarde kan tonen aan de mensen. Tegelijk zal de afschaffing van roamingtarieven de digitale economie een extra dynamiek geven: mensen zullen binnen Europa altijd en overal makkelijk toegang hebben tot hun mobiele applicaties.”

De minister hoopt dat een verzoeningsprocedure tussen de Raad en het Parlement er nu toe zal leiden dat de roamingtarieven zo snel mogelijk verdwijnen. “België zal in elk geval de snelle afschaffing van roaming blijven bepleiten”, besluit De Croo.

 

Nu in het nieuws