Boeckmans houdt Meersman af en wint ‘kleine broertje van Parijs-Roubaix’

Foto: Belga

Boeckmans houdt Meersman af en wint ‘kleine broertje van Parijs-Roubaix’

Print
Malle -

Kris Boeckmans heeft de 47e GP Samyn (cat. 1.1.) gewonnen. De Belg van Lotto-Soudal was na 201km tussen Quaregnon en Dour de snelste in een spurt met een beperkt groepje. Boeckmans volgt op de erelijst Maxime Vantomme op.

Wielrennen op Sportwereld.be

De GP Samyn eindigt veelal met een sprint, maar deze keer was de wedstrijd veel zwaarder door werken aan het traditionele parcours. Het slot van de koers bevatte dit jaar 16 kasseistroken van in totaal 13,7 kilometer, waarvan de zwaarste kasseistrook op iets minder dan drie km van de finish lag. De GP Samyn 2015 mocht dan ook zonder schroom het ‘kleine broertje van Parijs-Roubaix’ genoemd worden.

Tijdens het eerste koersuur gebeurde er weinig. Tot Thomas De Gendt zijn moment gekomen zag. De Belg van Lotto-Soudal trok er na 60 kilometer op uit met twee kompanen: Ludwig De Winter (Wallonie-Bruxelles) en Gatis Smukilis (Katusha). Het trio kreeg al snel de zegen van het peloton en kregen een maximum voorsprong van bijna acht minuten.

Laatste kasseistrook brengt schifting

Bij het ingaan van de vier plaatselijke ronden van bijna 25km zetten Trek en Etixx-Quick Step zich op kop. Verder gebeurde er in de eerste plaatselijke ronde weinig. In ronde twee trok De Gendt er alleen op uit. Hij liet zijn twee medevluchters op iets meer dan 60km van de finish alleen achter. In het peloton leidde Stijn Devolder de dans op de kasseien. Mede daardoor had De Gendt op twee ronden van de finish nog minder dan vier minuten voorsprong.

Het tempo van Etixx-Quick Step en Trek ging de hoogte in en het peloton scheurde in stukken. De Winter en Smukilis werden gegrepen terwijl De Gendt vocht tegen de bierkaai. Zijn voorsprong slonk naar een halve minuut bij het ingaan van de slotronde. Met nog 21 kilometer voor de boeg gooide De Gendt dan ook de handdoek.

De laatste tien kilometer verliep chaotisch, met demarrages bij de vleet. Na de laatste kasseizone trokken acht renners er alleen op uit. Daarbij vier renners van Etixx-Quick Step, twee van Lotto-Soudal en twee van Cofidis. De spurt werd een duel tussen Gianni Meersman en Kris Boeckmans. Die laatste ging eerst aan en hield Meersman knap af. Het is zijn tweede zege van het seizoen.

Uitslag:

1. Kris Boeckmans

2. Gianni Meersman

3. Christophe Laporte

4. Tiesj Benoot

5. Yves Lampaert

Bekijk hier de volledige uitslag.

Meer sportnieuws