Ierland wil expats terughalen nu crisis achter de rug ligt

Print

Ierland, dat er economisch weer bovenop is, heeft deze week een campagne gelanceerd om een deel van de 240.000 Ieren terug te halen die het land ontvlucht zijn sinds het begin van de financiële crisis in 2008.

‘Ik ben ervan overtuigd dat de campagne een succes zal zijn’, zei bevoegd staatssecretaris Jimmy Deenihan woensdag.

‘De emigratie heeft een vernietigende impact gehad op onze economie. Het is nodig dat die mensen terugkeren naar huis’, aldus premier Enda Kenny bij de presentatie van het plan ‘Global Irish’.

Kenny denkt dat er in 2016 voor het eerst in zeven jaar tijd meer Ieren naar het land zullen terugkeren dan dat er emigreren.

De Ierse economie is zich aan het herpakken, met een stevige groei van 4,7 procent in 2014 en een verwachte groei van 3,9 procent dit jaar.

De campagne ‘Global Irish’ omvat een reeks maatregelen om een terugkeer voor expats te vergemakkelijken. Ook zal er in juni een forum georganiseerd worden om de uitdagingen te analyseren die een terugkeer naar het land met zich mee kan brengen.

Emigratie is deel van de geschiedenis van Ierland sinds de jaren 1840, toen meer dan een miljoen mensen het land ontvluchtten ten gevolge van de hongersnood.

‘Velen hebben Ierland verlaten met de hoop om terug te keren wanneer de economie aan de beterhand is. Wij hopen een omgeving en economisch klimaat te creëren om hen te doen terugkeren, met name door belastingverlagingen’, aldus Deenihan.

MEEST RECENT