‘Racistische praktijken’ komen vaak voor bij politie Ferguson

Foto: AP

‘Racistische praktijken’ komen vaak voor bij politie Ferguson

Print

Uit het eindrapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat vandaag officieel wordt voorgesteld, blijkt dat de politie van Ferguson de rechten van zwarte Amerikanen stelselmatig heeft geschonden.

Het onderzoek van minister van Justitie Eric Holder strekt zich uit over de periode 2012-2014. Agenten in de voorstad van St. Louis zouden zonder redelijke grond zwarte Amerikanen aanhouden en arresteren. Zo’n 93 procent van de arrestaties door de politie in Ferguson betreft zwarten, terwijl ze 67 procent van de bevolking vormen.

In het rapport staat volgens Amerikaanse media ook dat de politie disproportioneel vaak buitensporig geweld gebruikt tegen zwarten en dat zwarte bestuurders veel vaker worden tegengehouden. Er is sprake van een gedragspatroon waarbij de grondwet en de federale wetten stelselmatig werden genegeerd.

Bovendien zijn er bij het stadsbestuur en de politie racistische mails gevonden in correspondentie met rechtbanken. Iemand schreef dat president Barack Obama niet lang president zou blijven ‘want welke zwarte man houdt een vaste baan voor vier jaar lang?’ In een andere mail werd ‘gegrapt’ dat een zwarte vrouw die een abortus had gehad twee weken later geld ontving van Crime Stoppers, de organisatie die misdrijven moet voorkomen.

Aanleiding voor het onderzoek was de dood van de 18-jarige Michael Brown op 9 augustus 2014. Hij had een supermarkt overvallen en verzette zich tegen zijn aanhouding. Een blanke agent die zich bedreigd voelde, schoot hem dood. Later bleek dat Brown ongewapend was.

De dood van Brown leidde tot betogingen en rellen over het hele land. Veel Amerikanen waren ervan overtuigd dat Brown niet doodgeschoten zou zijn, als hij blank was geweest. Toen de agent in november vrijuit ging, braken er opnieuw rellen uit. In het politiekorps in Ferguson waren toen van de 53 agenten slechts 3 zwart.

Nu in het nieuws