Eerste steen nieuwe jeugdinstelling gelegd

Print

Afgevaardigd bestuurder Inge Vervotte van Emmaüs, minister Jo Vandeurzen, schepen Koen Anciaux, burgemeester Bart Somers, schepen Walter Schroons en afgevaardigd bestuurder Jan Seresia waren aanwezig bij de eerstesteenlegging. Foto: Leo De Nijn

Mechelen - Aan de Jubellaan in Mechelen-Zuid is woensdagmorgen de eerste steen gelegd van de nieuwe jeugdinstelling. Vanaf begin 2016 wordt De Leemwinning een centrum om tien minderjarige geweldplegers op te vangen en te begeleiden.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), burgemeester Bart Somers (Open Vld) en afgevaardigd bestuurders Inge Vervotte en Jan Seresia van vzw Emmaüs hebben vanmorgen de eerste steen gelegd van het centrum.

Het was Somers die enkele jaren geleden de noodzaak aan een nieuw jeugddetentiecentrum op de agenda zette. “Wij hebben nood aan betere begeleiding van minderjarige delinquenten. Ook als ze terugkeren uit een gesloten gemeenschapsinstelling, om ze beter voor te bereiden op de nieuwe kans die ze krijgen in de samenleving”, stelt hij.

Steunfiguren inschakelen

De jeugdzorg van Emmaüs begon zo'n vier jaar geleden te werken met de Multi-Systeem Therapie (MST). “Dat is een aanpak die zich richt op jongeren van 12 tot 18 jaar en op alle risicofactoren: familie, vrienden, school en de buurt waar ze wonen”, legt Jan Seresia uit.

Steunfiguren begeleiden de jongeren en proberen te voorkomen dat ze worden geplaatst. De Vlaamse overheid, de stad en Emmaüs investeren samen bijna 2,5 miljoen euro in het nieuwe centrum.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio