Licentiecommissie UCI geeft Astana nog twee weken

Toen scheen de zon nog: Nibali viert de Tourzege met zijn team... Foto: AFP

Licentiecommissie UCI geeft Astana nog twee weken

Print

De licentiecommissie van de Internationale Wielerunie wil ten laatste op 20 maart een antwoord van Astana op het verzoek van de UCI om de WorldTour-licentie van het team in te trekken. Dat meldt cyclingnews woensdag op basis van een bericht in L’Equipe.

Astana kreeg vorige week vrijdag (27 februari) te horen dat het zijn WorldTour-licentie voor 2015 alsnog dreigt te verliezen. Daardoor zou het team van uittredend Tourwinnaar Nibali niet meer automatisch zeker zijn van startrecht in de belangrijkste wedstrijden zoals de grote rondes en de klassiekers.

De UCI wil de licentie intrekken nadat een audit over de werking van de Kazachse wielerploeg door de Universiteit van Lausanne een weinig fraai beeld schetste. In het rapport worden onder meer het (fel bekritiseerde) antidopingbeleid van de ploeg, de structuren en het management onder de loep genomen. De conclusie luidde dat er ‘significante’ verschillen zijn tussen het beeld dat het team tegenover de licentiecommissie ophing in december (toen Astana onder voorwaarden een licentie kreeg) en de praktijk.

De UCI reageerde daarop met de vraag de licentie van Astana weer in te trekken. Die knoop moet worden doorgehakt door de licentiecommissie. Wanneer dat gebeurt is niet bekend, maar volgens L’Equipe moet Astana ten laatste op 20 maart (twee dagen voor Milaan-Sanremo) zijn verdediging indienen. Bij een eventuele intrekking kan Astana nog beroep aantekenen bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in Lausanne.

MEEST RECENT