Ouders Belkacem: “Onze zoon is gebruikt als zwart schaap”

Foto: BELGA

Ouders Belkacem: “Onze zoon is gebruikt als zwart schaap”

Print

De ouders en broer van Fouad Belkacem hebben voor het eerst uitgebreid hun verhaal gedaan over hun zoon en zijn gevangenisstraf. “Ze hebben onze zoon gebruikt als symbool, als zwart schaap”, zeggen ze in Knack. De reporter kreeg Belkacem zelf ook aan de lijn. “Ik werd gebruikt als afschrikkingsmiddel.”

12 jaar cel kreeg voormalig Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem opgelegd tijdens het terrorismeproces rond Sharia4Belgium. Een onrechtvaardige straf volgens zijn ouders en broer. Dat vertellen ze in een uitgebreid interview in Knack. “Als Fouad een macho was geweest, André had geheten en een bekeerling was geweest, dan hadden ze hem anders behandeld. Kijk maar naar Jejoen Bontinck.”

Toen de Knack-reporter bij de familie Belkacem thuis was, kwam er net een telefoontje binnen. Aan de lijn: Fouad vanuit de gevangenis. “Ik had verwacht dat ik zwaar veroordeeld zou worden. Vooral na de gebeurtenissen in Parijs en Verviers. De rechters stonden onder grote druk, ik werd gebruikt als afschrikkingsmiddel. Ik hoopte op vrijspraak, maar zelfs na de straf voel ik me mentaal sterk. Ik beschouw het als een beproeving van God. Mijn geduld zal zeker beloond worden.”

Pech

Pech is volgens de vader van Abu Imran, zoals Fouad Belkacem zich ook laat noemen, een rode draad door diens leven. “Als hij buitenkomt, botst hij met zijn hoofd tegen de muur. Als hij gaat trouwen, krijgt hij een ongeluk. Als hij voor de rechter moet verschijnen - wij gingen uit van vrijspraak - krijg je in Parijs de toestand met Charlie Hebdo en gebeurt er iets in Verviers. Wat een pech heeft die jongen toch.”

Zwart schaap

De moeder van Belkacem vindt de gevangenisstraf van 12 jaar niet terecht. “Ze hebben onze zoon gebruikt als symbool, als zwart schaap. Ze hebben van hem een boeman gemaakt.”

Hun zoon stelt het ondertussen wel goed in de gevangenis. “Iedereen die er problemen heeft, komt naar hem toe. Hij is een aanspreekpunt voor andere gevangenen en wordt gerespecteerd door iedereen, van cipiers tot celgenoten. Zelfs met de gevangenisdirecteur heeft hij een goede band.”

Bang

Het leven van de ouders van Belkacem is ingrijpend veranderd door de heisa. “Ik ben er nog zieker door geworden”, zegt zijn moeder. “Ik kan niet meer op mijn benen staan. En vooral: ik ben bang.”

“Bang voor onze kinderen”, vult de vader aan. “Ik slaap niet meer. Als het zo verder gaat, overweeg ik terug te keren naar mijn land, waar ik met opgeheven hoofd kan rondlopen. Ik wil samen met mijn kinderen met rust gelaten worden, meer vraag ik niet meer in het leven.”

.

Nu in het nieuws