Waarom één glas wijn je aantrekkelijker maakt

Fit & Gezond

Waarom één glas wijn je aantrekkelijker maakt

Print

Eén glas wijn drinken en je aantrekkelijkheid krijgt een boost, maar na een tweede is het effect alweer verdwenen. Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië, verschenen in het wetenschappelijk blad Alcohol and Alcoholism.

Een team onderzoekers onder wie de Belgische Jana Van Den Abbeele verzamelde veertig studenten aan de universiteit van Bristol die tipsy wilden worden voor de wetenschap. De studenten, allemaal tussen de 18 en 30 jaar oud, werden nuchter gefotografeerd, maar ook na één en twee drankjes. Voor elk kiekje moesten ze een zo neutraal mogelijke pose aannemen.

Een tweede groep heteroseksuele moesten de kiekjes vervolgens beoordelen op aantrekkelijkheid. Daaruit blijkt dat ze de studenten die net één drankje op hadden het knapst vonden. Maar de mensen werden niet aantrekkelijker als ze meer hadden gedronken. Integendeel, na twee drankjes, vond de tweede testgroep de foto’s van nuchtere studenten het aantrekkelijkst.

Het is niet helemaal duidelijk waarom het drinken van één glas wijn je aantrekkelijker maakt, maar de vorsers hebben verschillende mogelijke verklaringen. ‘Als je alcohol drinkt, verwijden je pupillen en dat kan ertoe bijdragen dat iemand je knap vindt. Het kan ook dat je gezicht meer ontspannen is of je een rode blos op je wangen heb’, zegt hoofdonderzoeker Marcus R. Munafò. Hij voegt eraan toe dat alcohol daarom niet gezond is.

NIET TE MISSEN