Michael Phelps zet deur op kier voor WK zwemmen

Foto: AP

Michael Phelps zet deur op kier voor WK zwemmen

Print

Superster Michael Phelps is er mogelijk toch bij op het WK zwemmen van komende zomer in het Russische Kazan (24/7-9/8). In een gesprek met sportzender ESPN bevestigt de topman van de Amerikaanse zwemfederatie dat de deur voor The Baltimore Bullet weer op een kier staat.

Phelps, met achttien gouden medailles de meest gelauwerde atleet uit de olympische geschiedenis, zit momenteel een schorsing uit tot 6 april. Die kreeg hij van de Amerikaanse bond opgelegd nadat hij in september 2014 in zijn thuisstad Baltimore door de politie dronken van achter het stuur werd geplukt. Dat incident kostte hem overigens een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Omdat het niet de eerste keer was dat dit gebeurde, én omdat hij bovendien te snel had gereden, legde de zwembond Phelps de sportieve schorsing op. Daarnaast werd beslist dat de Amerikaanse zwemlegende zijn land wegens ‘imagoschade’ niet zou mogen vertegenwoordigen op het WK in Kazan. Maar daar komt nu dus misschien verandering in.

‘We hebben al informeel met elkaar gesproken’, bevestigt Chuck Wielgus, directeur van USA Swimming, aan ESPN. ‘De zaken zijn ingewikkeld maar er bestaat een kans dat we een uitweg vinden.’

De 29-jarige Phelps, die zich onlangs beklaagde over het feit dat hij het WK zou moeten missen, plant een terugkeer in competitie op een meeting in het Amerikaanse Mesa (Arizona) half april. Na de Olympische Spelen van 2012 in Londen had de Amerikaan zijn afscheid aangekonigd, maar in april 2014 keerde hij terug in competitie.

MEEST RECENT