Vlaams Belangers zamelen geld in om Pegida-boetes te betalen

Print
Antwerpen -

Verscheidene Vlaams Belangers hebben al geld gestort om de boetes te betalen die werden uitgeschreven op de Pegida-betoging van maandagavond in Antwerpen. Ze doen dat via crowdfunding op het internet.

De verboden Pegida-betoging, die maandagavond plaatsvond op het Conscienceplein, bracht 227 mensen op de been. Omdat de betoging verboden was door het stadsbestuur, werden alle aanwezigen geïdentificeerd door de politie. Zij kunnen binnenkort een GAS-boete van zo’n 250 euro in de bus verwachten, voor het verstoren van de openbare orde.

10.000 euro

Tim Willekens, Antwerps provincieraadslid voor Vlaams Belang, startte gisteren een crowdfunding-actie om geld in te zamelen om die boetes te betalen. “Ik was verontwaardigd dat de betoging verboden was en al zeker dat er boetes werden uitgeschreven. Mensen moeten voor hun mening durven uitkomen zonder dat ze er daarna de rekening voor gepresenteerd krijgen”, zegt hij.

Net zoals andere Vlaams Belangers is hij het niet eens met burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Abou Jahjah mocht wel betogen, maar Pegida niet. Dat is met twee twee maten meten”, stelt hij.

Willekens hoopt om 10.000 euro te verzamelen, zo’n 44 euro per boete. Na enkele uren stond de teller al op 745euro, met een opvallende, anonieme bijdrage van 440 euro.

Dewinter deelt oproep

Willekens doet dit naar eigen zeggen op eigen initiatief, al valt het wel op dat de eerste donaties van Filip Dewinter, Anke Van Dermeersch en enkele andere Vlaams Belang-leden kwamen. De oproep werd in eerste instantie ook door Filip Dewinter verspreid.

Het onderscheid tussen Vlaams Belang en Pegida was al niet groot, maar wordt zo wel heel vaag. Willekens zelf stond het laatst in de belangstelling in 2012. Hij drong toen een barbecue van een middelbare school binnen om er zwanworstjes uit te delen aan de aanwezige leerlingen. Hij deed dat uit protest tegen het halal-vlees dat er die dag geserveerd werd.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio