Vansummeren: “Formule 1 veiliger dan wielrennen”

Print

Johan Vansummeren Foto: Archief

Bijna één jaar na de fatale botsing tussen Johan Vansummeren en een vrouwelijke toeschouwer in de Ronde van Vlaanderen is er nog steeds amper sprake van initiatieven die de veiligheid van renners en toeschouwers verhogen. Een doorn in het oog van de renner, die in plaats van terug te kijken liever zijn hersens aan het werk zet om toekomstige drama’s te voorkomen.

Het overlijden van de echtgenote van ex-prof Ludwig Wynants katapulteert Vansummeren terug in de tijd. “Wie door zulk nieuws niet is aangedaan, is abnormaal”, zegt de prof van AG2R-La Mondiale, die de huidige situatie in het peloton evalueert. “Wat de UCI aan veiligheid doet? Simpel: totaal niks!”, aldus Vansummeren.

“Het begint al met die oortjeskwestie. In WorldTourwedstrijden mag je ermee koersen, in alle andere wedstrijden niet. Tja, dan krijg je gevaarlijke situaties zoals in de Ruta del Sol waarbij ploegleiders met hun wagens letterlijk ín het peloton rijden om de renners te wijzen op obstakels.”

“Ik begrijp trouwens niet dat de wielerbonden niet meer regels opleggen. Kijk naar de Formule 1. Na enkele zware ongevallen hebben ze de koppen bij mekaar gestoken en maatregelen uitgevaardigd. Tegenwoordig is die sport veiliger dan wielrennen.”

Meer sportnieuws