'Dertig mijnwerkers gedood in steenkoolmijn'

Print

Tientallen mijnwerkers zitten vast na een gasexplosie in een steenkoolmijn in het oosten van Oekraïne. Er zouden minstens dertig mensen zijn omgekomen.

De ontploffing deed zich voor in de Zasjado-mijn in de stad Donetsk. Het ging om een gasexplosie die ontstond doordat een grote hoeveelheid giftig methaangas was vrijgekomen in de mijnen. Toen waren 230 mensen in de mijn. 

De dodentol is nog niet duidelijk. Er zouden 33 mensen zijn omgekomen. Nog zo'n dertig mensen zitten volgens een rebel vast in de mijn. Familieleden van mijnwerkers zijn aan de mijn samengekomen om op nieuws te wachten.

Reddingsoperatie

Een reddingsoperatie is aan de gang. Voor de reddingswerkers de plaats van het ongeval kunnen bereiken, moeten eerst de giftige gassen die na de explosie zijn vrijgekomen worden verwijderd.

'De mijn is ons brood'

In Oekraïne zijn ongevallen in mijnen niet ongewoon. Dat heeft onder meer met de slechte veiligheidsnormen te maken. In 2007 kwamen al eens 106 mensen om bij een explosie in Zasjado en vijf weken geleden zaten honderden mijnwerkers er vast nadat de stroom was uitgevallen tijdens gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger. 

Toch willen de mijnwekers niet van ophouden weten: 'De mijnen mogen niet gesloten worden, want ze zijn ons brood. Ze zorgen voor onze families en voor geld', klinkt het tegen Kyiv Post. 

.

Nu in het nieuws