Eén vraag op proces rond aanslag Boston: doodstraf of niet?

Foto: AP

Eén vraag op proces rond aanslag Boston: doodstraf of niet?

Print

Het proces tegen Dzokhar Tsarnaev, een van de twee verdachten van de dodelijke aanslag op de marathon in Boston, gaat woensdag van start. De openbaar aanklager eist de doodstraf voor de 21-jarige Tsjetsjeen die sinds 2012 Amerikaans staatsburger is.

Op 15 april 2013 werd Boston opgeschrikt door een vreselijke aanslag. Dzokhar (21) en zijn broer Tamerlan Tsarnaev (28) lieten twee handgemaakte bommen afgaan aan de aankomst van de marathon in de Amerikaanse stad. Daarbij kwamen drie mensen om het leven - waaronder een achtjarige jongen - en raakten 260 anderen gewond. Heel wat van hen verloren ledematen bij de aanslag.

In de vijf dagen na de gruwelijke aanslag werd een immense klopjacht opgezet naar de broers uit Kirgizië. Tamerlan werd daarbij doodgeschoten, maar Dzokhar kon levend gevat worden in een boot in de tuin van een woning in Boston.

De motieven van de broers voor de aanslag zijn nog steeds twijfelachtig. Volgens de overheid wilden de Tsarnaevs de dood van enkele moslims in het buitenland wreken.

Jury samengesteld

Het proces tegen Dzokhar gaat woensdag van start in Massachusetts. Er ging heel wat heisa aan vooraf, want volgens de advocaten van de verdediging zou het onmogelijk zijn om een eerlijk proces te krijgen in Boston omdat de emotionele impact van de aanslag er te groot zou zijn.

Toch werd de voorbije weken een jury van tien vrouwen en acht mannen, waaronder zes plaatsvervangers, samengesteld uit meer dan 1.300 inwoners van Massachusetts. Onder die juryleden bevinden zich onder meer de uitbater van een restaurant en een ambtenaar bij de stad.

Doodstraf?

De grote vraag voor die jury wordt of Dzokhar Tsarnaev het verdient om geëxecuteerd te worden. De openbaar aanklager vraagt immers de doodstraf voor de jongeman, die tijdens de aanslag op eigen houtje zou hebben gehandeld met zijn broer. Een link met een terroristische organisatie werd voorlopig niet vastgesteld.

De verdediging hoopt de doodstraf te kunnen vermijden voor de jongeman. Ze zijn van plan om een poging te doen om aan te tonen dat de invloed van broer Tamerlan op Dzokhar enorm groot was en hij dus beïnvloed werd.

Vier van de juryleden zeiden tijdens hun ondervraging al dat ze dachten dat Tsarnaev schuldig was, maar dat ze die mening wel opzij zouden kunnen zetten als er voldoende bewijsmateriaal zou zijn. Andere juryleden zeiden nog geen mening te hebben of nog onzeker te zijn. De meerderheid van de jury zei niet weigerachtig tegenover de doodstraf te staan, maar wel alleen als de misdaad echt zwaar genoeg bevonden wordt.

Verwacht wordt dat het proces vier maanden zal duren.

.

Nu in het nieuws