Een op de tien Vlaamse baby’s heeft al obesitas

‘Vette’ baby’s zijn allang geen uitzondering meer. Foto: gva

Een op de tien Vlaamse baby’s heeft al obesitas

Print

Bijna één op de tien pasgeboren baby’s is te zwaar. Dat blijkt uit metingen van de KU Leuven en het Universitair Ziekenhuis van Leuven. “Er zijn steeds meer zwangere vrouwen met overgewicht. Dat heeft gevolgen voor hun baby’s, die als het ware in de buik al voorgeprogrammeerd worden voor obesitas”, zegt professor Roland Devlieger die al sinds 2003 overgewicht bij borelingen bestudeert.

“Uit de meeste recente gegevens van het jaar 2013 blijkt dat 9,5% van de baby’s die in Vlaanderen geboren worden te zwaar zijn. We beschikken over cijfers die teruggaan tot 1999. In dat jaar was nog maar 8% van de baby’s te zwaar.”

Vanaf 4 kilogram spreekt de wetenschap over macrosomie. Dat betekent dat het geboortegewicht te hoog is. Een Vlaams meisje weegt bij haar geboorte gemiddeld 3,350 kilogram. Een jongen tikt af op 3,450 kilogram. De gemiddelde lengte van baby’s in Vlaanderen is 51 centimeter. “Een baby die meer weegt dan 4 kilogram, is te zwaar. Het is niet zo dat de lengte ook in verhouding toeneemt”, zegt Devlieger.

www.gezondzwangerworden.be

Lees woensdag meer in Gazet van Antwerpen

MEEST RECENT