Terreur-oehoe is toeristische attractie

Terreur-oehoe is toeristische attractie

Print

De reusachtige uil die de afgelopen weken al een twintigtal mensen in het Nederlandse Purmerend heeft aangevallen, mag gevangen worden. Net nu het stadje de agressieve vogel als een toeristische

attractie begint te gebruiken.

De gemeente Purmerend heeft van de provincie Noord-Holland de toestemming gekregen om de agressieve vogel te vangen die al weken mensen aanvalt. Het vrouwelijke dier doet dat bij voorkeur ’s avonds en valt haar prooien langs achter aan. Sommige slachtoffers liepen krabwonden op aan het hoofd. De meeste slachtoffers zijn vrouwen, wellicht omdat de uil die als concurrenten ziet in deze paartijd.

Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mocht de oehoe niet ‘zomaar’ gevangen worden zonder toestemming.

In het verzoek staat dat de gemeente de oehoe met een zogeheten klapval wil vangen.

Purmerend heeft al een valkenier ingeschakeld om de grote uil te vangen. Dat moet ‘’zo diervriendelijk mogelijk’’ gebeuren.

Als de oehoe is gevangen, brengt de valkenier de vogel tijdelijk onder in een geschikte volière. Dan wordt uitgezocht of de oehoe eventueel uit gevangenschap is ontsnapt en aan de eigenaar kan worden teruggegeven.

Rob Schenkelaars van de Stichting Roofvogel-, Uilen- en Egelopvang vermoedt dat deze oehoe

door mensen is grootgebracht. “Hierdoor zijn de uilen hun natuurlijke angst voor mensen verloren en zijn zij dus ook op hen gericht. Wilde oehoe’s zijn schuw voor mensen.”

Ondertussen is heel Nederland in de ban van de oehoe. Plaatselijke neringdoeners spelen daar graag op in. Een bakker heeft al cupcakes gemaakt in de vorm van een bruine uil en bij de lokale barista kan je een capuccinoehoe drinken.

MEEST RECENT