© Belga

Antwerpse politiedienst Diversiteit loopt leeg

"Antwerpse politie neemt racisme niet ernstig"

Drie van de vijf mensen van de Cel Diversiteit die het racisme binnen het Antwerpse politiekorps moet aanpakken, hebben hun overplaatsing aangevraagd. Het diensthoofd verlaat vanaf 1 mei haar post. Twee andere collega’s vragen een overplaatsing aan. “Zij zijn het beu om een excuusdienst te zijn”, zeggen bronnen binnen het korps.

SVW

Agenten van allochtone afkomst zijn niet verrast door de leegloop. “Racisme wordt nog steeds niet ernstig genomen”, getuigen ze. De Cel Diversiteit bemiddelde eerder tussen collega’s na een racistisch incident. “Alleen mogen de mensen van de cel dat nu niet meer doen”, getuigt een politieman. “Ze zouden volgens de korpsleiding bevooroordeeld zijn en hebben al langer de naam ‘Marokkanenvriendjes’ te zijn. In die sfeer konden ze hun werk niet doen.”

Agenten van allochtone afkomst getuigen over subtiel racisme tegen hen, maar sommige politiemensen maken er zich ook schuldig aan tegenover de burgers.

Zo was een agent getuige van een collega die vanuit de politiecombi hard ‘makakken’ riep, terwijl hij over de Turnhoutsebaan in Borgerhout reed. Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens bevestigt het vertrek van het diensthoofd, maar zegt dat de cel zeker blijft bestaan en dat er al veel werk is verzet in de strijd tegen racisme binnen het korps.

Lees meer in de dinsdagkrant van Gazet van Antwerpen

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio