© GvA

Douane en binnenvaart testen papierarme procedure uit

In de Antwerpse haven is maandag het project ‘Mureen’ voorgesteld. Het gaat om een test waarbij niet voor elke container een apart formulier nodig is, maar wel één gezamenlijk document. Zowel douane als bedrijven kunnen zo tijd en geld besparen. Het project wordt later mogelijk uitgebreid naar weg- en spoorvervoer.

Binnenvaartschepen moeten op dit moment één document per vervoerde container bijhebben. Als de containers worden overgeladen moeten de documenten - soms een erg groot pak - naar een douanekantoor worden gebracht. Daar heeft men de informatie vandaag al digitaal, maar moet men ze nog inscannen, via een streepjescode op de papieren.

Met het testproject zullen alle codes op één document staan, wat de verwerking vergemakkelijkt. De kans op verloren documenten of fraude wordt ook kleiner, en men verwacht een aanzienlijke besparing van tijd en geld.

“Het afdrukken en de documenten gaan afgeven is tijdrovend en niet efficiënt. De overheid kan niet achterop hinken in deze digitale wereld”, stelde de aanwezige minister van Financiën Johan van Overtveldt (N-VA). Volgens hem verloopt de afhandeling van douanedocumenten voorlopig 90 procent digitaal. Met dit systeem zou dat kunnen oplopen tot 95 procent.

De test, een initiatief van de Benelux-unie, wordt voorlopig uitgevoerd met één schip - de Mureen - tussen Antwerpen en Rotterdam. Tussen beide havens worden jaarlijks 700.000 containers per binnenvaartschip vervoerd. Bij positieve resultaten wordt het systeem uitgebreid. In juni wordt normaliter ook gestart met een proef voor het wegvervoer, ook voor Luxemburg. Volgens Benelux-parlementsvoorzitter Maya Detiège wordt er ook nagedacht over de toepassing op het spoorvervoer.

Doordat Europa een fysiek begeleidend document nog verplicht, is een volledig papierloze afhandeling nog niet mogelijk. Het huidige testproject kan als voorbeeld dienen voor Europa, dat tegen 2020 de douaneafhandeling papierloos wil laten verlopen.

MEER OVER Haven Antwerpen

Nu in het nieuws