Anderlecht omzeilt lastige klip maar verliest Defour

Print

Anderlecht heeft de topper van de 28ste speeldag in de Jupiler Pro League gewonnen en deed dat haast een volledige wedstrijd met tien man. Door de 2-0-zege tegen Kortrijk blijft paars-wit in het spoor van leider Club Brugge, seizoensrevelatie Kortrijk moet in de laatste twee speeldagen nog knokken voor een ticket voor Play-off 1. Het uitvallen van Steven Defour was wel een serieuze domper voor de Brusselaars.

Twee wijzigingen bij Anderlecht in vergelijking met donderdag in de Europa League:. flankspelers Acheampong en Conté verdwenen uit het elftal, hun plaatsen werden ingenomen door Marin en Najar. Bij Kortrijk nam Van Eenoo de plek in van de geschorste Pavlovic en werd vooral gerekend op het dodelijke spitsenduo Chevalier-Santini.

Bekijk hier de opstellingen

Het was uitkijken naar het veelbelovende duel tussen de nummers twee en vijf in de stand maar al na amper vijf minuten moest Anderlecht het met een man minder doen. Rolando kreeg een rode kaart voor doorgaan op Van Eenoo, terwijl geel hier beter op zijn plaats was geweest.

Kortrijk verzaakte echter om die situatie uit te buiten en Anderlecht voetbalde lang niet slecht met z’n tienen. Kansen bleven langs beide kanten echter uit, tot Mitrovic vlak voor rust een hoekschop voorbij Henkinet kopte. Anderlecht kon zo ietwat onverhoopt gaan rusten met een voorsprong.

Defour kermend van de pijn

Kortrijk-coach Vanderhaeghe was niet tevreden met het geleverde spel en voerde tijdens de rust een dubbele wissel door: Klaasen en Ulens kwamen in de plaats van Van Eenoo en Chanot. Kortrijk probeerde meer aan aanvallen te denken en bij één van die tegenstoten sloeg Steven Defour in een duel met Tomasevic zijn voet om. De middenvelder bleef kermend van de pijn liggen en moest vervangen worden door Nuytinck.

Ondanks het uitvallen van een tweede sterkhouder bij de thuisploeg slaagde Kortrijk - nochtans de seizoensrevelatie - er niet in om concreet gevaar te creëren. Topschutter Santini was onzichtbaar en werd met nog een halfuur te spelen gewisseld. Anderlecht beperkte zich tot verdedigen en kwam nooit echt in de problemen terwijl bij Kortrijk de inspiratie ontbrak. Er vielen nog amper kansen te noteren en toen ook Kortrijk met tien man viel na het tweede geel voor Marusic, was de match gespeeld. Dendoncker maakte er op de counter zelfs nog knap 2-0 van.

Anderlecht komt zo weer tot op één puntje van leider Club Brugge, terwijl Kortrijk een unieke kans liet liggen om naar de derde plaats te springen. De Kerels, die drie speeldagen geleden Club Brugge nog drie dure punten afnamen, blijven vijfde en zijn zo nog niet zeker van deelname aan play-off 1.

Opmerkelijk:

Na amper vijf minuten spelen moest Anderlecht al met tien man verder na de rode kaart voor Rolando. De Brusselaars hadden nadien even tijd nodig om te herbronnen maar in het spelbeeld was amper te zien dat paars-wit het met een man minder moest zien te rooien. De middenvelders Najar, Marin, Tielemans en vooral Defour verzetten dan ook bergen werk voor rust. Maar ook toen die laatste uitviel met een venijnige enkelblessure, hield de thuisploeg stand. Want Dendoncker werd een rij achteruit geschoven en speelde een beresterke wedstrijd, bekroond met een doelpunt.

Belangrijkste fases:

5’ Rolando dreigt de bal te verliezen en wil zijn foutje rechtzetten. Hij gaat stevig door op Van Eenoo en krijgt een wel heel zware rode kaart van ref Wouters.

21’ Marin zorgt een eerste keer voor wat diepgang op links en ziet Defour inlopen. Zijn voorzet is net te scherp en Henkinet zit ertussen.

30’ Deschacht is mee opgeschoven en krijgt wat ruimte. Hij haalt uit met links maar het schot gaat een paar meter over.

32’ Op een hoekschop van Defour is het Mitrovic die het hoogst klimt. Hij kan niet goed knikken en kopt over.

40’ Met een man minder komt Anderlecht niet onverdiend op voorsprong. Mitrovic springt hoger dan Poulain en buffelt knap binnen: 1-0!

44’ Mitrovic loopt goed in op een vrije trap maar kan net niet bij de bal.

49’ Matton legt een lange bal terug op Chevalier, die ineens uithaalt. Zijn schot gaat een metertje naast.

51’ Defour vindt Najar, die uitstekend teruglegt op de inlopende Marin. De Duitser trapt in één tijd maar Henkinet gaat goed plat op het schot.

54’ In een duel met Tomasevic slaat Defour zijn voet om. De middenvelder blijft kermend van de pijn liggen en moet vervangen worden.

71’ Ulens krijgt de bal op links en heeft veel ruimte. Hij zet strak voor maar De Smet kan niet goed afdrukken.

76’ Tielemans heeft ruimte en kiest voor het schot. De bal zeilt over.

77’ Bij het neerkomen na een duel botsen De Mets en Pulain hard tegen elkaar. Beide spelers moeten naar de kant voor verzorging maar kunnen wel verder.

81’ Marusic loopt Acheampong van zijn sokken en krijgt terecht een tweede gele kaart.

85’ Dendoncker steekt het veld over, zet een één-tweetje op met Najar en knalt kurkdroog binnen: 2-0.

91’ Najar neemt knap mee en zet de turbo nog eens aan. Hij verschijnt voor Henkinet maar de hoek is te scherp en de doeman zit er goed tussen.

Herbeleef hier de wedstrijd fase per fase

MEER VOETBALNIEUWS