Ruimtewandeling aan ISS met succes afgerond

Print

Twee Amerikaanse opvarenden van het Internationaal Ruimtestation (ISS) hebben zondag met succes een nieuwe ruimtewandeling uitgevoerd, de derde in een week tijd. Gezagvoerder Barry Wilmore van het ISS en vluchtingenieur Terry Virts installeerden de nodige uitrusting voor de aanhechting van Amerikaanse commerciële ruimtevaartuigen, van Boeing en SpaceX, die vanaf 2017 astronauten vervoeren.

Om 18.30 uur Belgische tijd, een uur vroeger dan voorzien, bereikten de astronauten opnieuw het decompressiecompartiment van het ISS, waarmee hun ruimtewandeling was afgerond. Tijdens de wandeling van vijf uur en 38 minuten installeerden ze meer dan honderd meter kabels en antennes, die de bemanningen van toekomstige ruimtevaartuigen moet toelaten met het ISS te communiceren tijdens het naderen voor de aanhechting en de manoeuvers voor het vertrek.

Na de wandeling is deze keer geen waterinfiltratie vastgesteld in de helmen van de astronauten. Na de tweede wandeling op 25 februari bleek er wat water in de helm van Virts te zitten. Naar verluidt was de astronaut niet in gevaar. In de zomer van 2013 is de Italiaanse astronaut Luca Parmitano bijna verdronken tijdens een ruimtewandeling toen zijn helm vol water liep. Hij moest halsoverkop weer naar binnen zweven.

De 52-jarige Barry Wilmore sloot zijn vierde ruimtewandeling af. Voor Terry Virts (47) was het de derde uitstap in het luchtledige.

Nu in het nieuws