Oekraïnse rebellen beweren zware wapens teruggetrokken te hebben

Foto: AP

Oekraïnse rebellen beweren zware wapens teruggetrokken te hebben

Print

De rebellen in het oosten van Oekraïne beweren alle zware wapens van de frontlinies in de gebieden Donetsk en Loehansk te hebben teruggetrokken. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigde dat evenwel niet. De deadline voor de terugtrekking ligt op 2 maart.

Met de terugtrekking van de zwaardere artilerie zouden de strijdende partijen in Oekraïne voldoen aan een van de belangrijkste voorwaarden van het vredesakkoord dat vorige maand in het Wit-Russische Minsk is opgesteld.

Zaterdag drukte Alexander Hug, viceleider van de OVSE-missie in Oekraïne, ‘voorzichtig optimisme’ uit wat betreft het staakt-het-vuren. ‘Op dit moment zien we dat de wapenstilstand op grote stukken van de 500 kilometer lange contactlinie redelijk goed standhoudt’, zei Hug zaterdag in Berlijn. ‘We zien dat beide zijden stappen ingeleid hebben om de wapens van het front weg te bewegen. Het is de eerste keer dat beide conflictpartijen hetzelfde doen.’

Ook de regering in Kiev zei dat het bestand grotendeels standhoudt. Wel zei Kiev dat de rebellen zaterdag op een militaire stelling hadden gevuurd. De rebellen deden de beschuldiging van de hand als een ‘provocatie’.

Nu in het nieuws