Cavendish sprint naar zege in Kuurne-Brussel-Kuurne

Foto: Belga

Cavendish sprint naar zege in Kuurne-Brussel-Kuurne

Print
Mark Cavendish heeft de 67ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Hij was na 193 kilometer de snelste in een massaspurt. Net als in de Omloop Het Nieuwsblad kregen we ondermeer door de wind en de zin om te koersen nochtans een aantrekkelijke koers. Die brak open op de Oude Kwaremont maar diezelfde wind zorgde ervoor dat er alsnog een massasprint kwam. En deze keer kon Etixx-Quick Step het indrukwekkende ploegwerk van onderweg wél afmaken.

Traditioneel was het na de start aan de hippodrome in Kuurne wachten op renners die het wel zagen zitten om een dagje in de frontlinie te rijden. Na twintig kilometer kregen we een groepje van acht nobele onbekenden dat voor de vlucht van de dag tekende: Xandro Meurisse (SKT), Frederik Backaert (WGG), Eugert Zhupa (YEL), Dimitri Peyskens (MMM), Thomas Vaubourzeix (VER), Sjoerd van Ginneken (ROO), Jimmy Engoulvent (EUC) en Mattia Pozzo (NIP).

De favorieten zaten goed verscholen in het peloton maar lieten hun mannetjes werken en zo liep de voorsprong van de kopgroep nooit veel hoger op dan drie minuten. Na 100 kilometer kregen we dan met de Kruisberg en de Cote de Trieu het begin van de heuvelzone. Het peloton halveerde de achterstand op de vluchters maar de tenoren hielden zich nog koest.

Elitegroep

In de aanloop naar de Oude Karemont, op zo’n zeventig kilometer van de finish, trok Tom Boonen (Etixx-Quick Step) echter fors door en op de Kwaremont zelf nam Sep Vanmarcke (LottoNl-Jumbo) gezwind over, maar ook Kris Boeckmans ( Lotto-Soudal) volgde attent. De vroege vluchters werden één voor één opgepeuzeld en het peloton werd in stukken gescheurd.

Zo kregen we voorin een elitegroep van zo’n twintig man. Etixx-Quick Step was daarin weer het best vertegenwoordigd en de mannen van Patrick Lefevere namen dan ook de koers in handen. De belangrijkste namen voorin: Cavendish, Stybar, Lampaert, Maes, Boonen (Etixx-Quickstep), Stannard, Viviani (Sky), Boeckmans, Sieberg (Lotto-Soudal), Vanmarcke, Wynants, Van Asbroeck (Lotto NL), Gilbert, Drucker (BMC), Kristoff (Katusha) en Bennett (Bora). Belangrijkste slachtoffers waren Greg Van Avermaet, die net van wiel moest wisselen toen het tempo de hoogte werd ingejaagd, en de sprinters Farrar, Bouhanni en Sutton. Zij volgden na al snel op een minuut.

Ongenadige wind

Met nog vijftig kilometer te rijden werd met Nokereberg de laatste helling verteerd maar de wind bleef ongenadig inbeuken op de renners. En hoewel met Boonen als grote aanjager voorin elke ballast ongenadig uit het wiel werd gereden, reden de achtervolgers onder impuls van MTN-Quebeca en AG2R het gat toch weer dicht. Net voor het ingaan van de eerste van twee plaatselijke ronden in en rond Kuurne kregen we zo alsnog een hergroepering.

In de laatste dertig kilometer geraakte niemand meer weg door het tempowerk van ondermeer Katusha. Een gretige Philippe Gilbert probeerde het nog wel in de laatste vijf kilometer maar dat was onbegonnen werk tegen de sprintersploegen. Hij pakte nog wel knap tien seconden maar werd gegrepen bij het ingaan van de slotkilometer en zo kregen we de verwachte massasprint.

Spurt der groten

Daarin toonde Mark Cavendish zich na een indrukwekkende remonte overtuigend de snelste, voor Alexander Kristoff en Elia Viviani. ‘Cav’ zat nochtans erg ver maar koos het wiel van Kristoff en kwam er met verve uit. Het is na 2012 de tweede zege voor 29-jarige Brit in Kuurne en al de zesde zege dit seizoen na overwinningen in San Luis, Dubai (2) en Alemeria.

Uitslag:

1. Mark Cavendish (GBr) 193km in 4u28'56"

2. Alexander Kristoff (Nor) z.t.

3. Elia Viviani (Ita)

4. Tom Van Asbroeck (Bel)

5. Daniele Colli (Ita)

Bekijk hier de volledige uitslag.

Meer sportnieuws