Food

Zo maak je het perfecte stoofvlees met frieten

Print
1 maart is door televisiekok Jeroen Meus uitgeroepen tot Nationale stoofvlees-frietdag. Hij roept iedereen op om vandaag dé Vlaamse klassieker klaar te maken en geeft zelf het voorbeeld in de duizendste aflevering van 'Dagelijkse Kost'.

Enkele tips van Jeroen Meus:

- Begin met een groot stuk vlees:in dit geval een zenuwstuk uit de schouders. Als er een nerf vet door loopt, wordt die mals door het stoven en geeft die veel smaak af.

- Snijd de uien niet té fijn, want dan stoven ze helemaal weg.

- Probeer de keten van de temperatuur zo weinig mogelijk te onderbreken: iets dat warm is, probeer je zo lang mogelijk warm te houden. Giet bijvoorbeeld geen koud bier op het vlees, maar warm het bier eerst even op in een aparte pan.

- Als bier gebruikt Jeroen Meus Sint Bernardus Abt 12

- Leg op het einde een dikke donkere boterham besmeerd met mosterd op het stoofvlees, om de saus te binden.

- Laat het stoofvlees twee uur garen: op een zacht vuurtje of in de oven op 150 graden.

- Serveer met zelfgemaakte frietjes en een witloofslaatje.

Voor wie meedoet aan 'Dagen Zonder Vlees' en liever niet wil zondigen met deze Vlaamse klassieker, heeft de vzw Eva de Facebookpagina VeganStoofvleesFriet opgericht, waar veggies hun recept voor vegetarisch stoofvlees kunnen delen of inspiratie kunnen zoeken voor een vegetarische versie.

NIET TE MISSEN