Bart Swings mist nipt Belgisch record

Foto: REUTERS

Bart Swings mist nipt Belgisch record

Print

Bart Swings heeft zaterdag tijdens testwedstrijden in het Canadese Calgary zijn Belgisch record op de 3.000 meter tot op drie honderdsten van een seconde benaderd. Swings klokte een week voor het WK allround 3:39.37.

Op 2 november 2013 had de beste Belgische schaatser op dezelfde indoorbaan 3:39.34 genoteerd. Swings werd zaterdag derde. Hij verloor zijn reeks tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen, die de klok liet stilstaan op 3:37.37. Dat is slechts negen honderdsten langzamer dan het wereldrecord, dat sinds 2005 op naam staat van Pedersens landgenoot Eskil Ervik. De tweede plaats was voor de Rus Denis Yuskov (3:37.52).

Eerder op de dag had Swings de 500 meter gereden in 37.13 (22e). Snelste sprinter was de Nederlander Gerben Jorritsma: 35.15. Vrijwel alle WK-deelnemers trainen al enige dagen op de baan, die met die in Salt Lake City als de snelste piste van het circuit geldt. Een week geleden deed Swings na een mislukt WK afstanden op de skeelers mee aan wedstrijden in Las Vegas. De overstap van schaatsen naar skeelers en weer terug is hem kennelijk goed bevallen.

Meer sportnieuws