© Archief

Tientallen Rwandese rebellen geven zich over in oosten van Congo

Vijfenzeventig rebellen hebben zich zaterdag in het oosten van de Democratische Republiek Congo overgegeven, zo heeft een regeringswoordvoerder gezegd. De overgave komt vijf dagen nadat het leger een offensief lanceerde tegen de groep waartoe ze behoorden.

Sommige leden van FDLR (Forces démocratiques de Libération du Rwanda) gaven zich aan het Congolese leger over, anderen aan de missie van de Verenigde Naties in Congo, zei Lambert Mende vanuit Kinshasa. De overgave volgde op de lancering van een offensief tegen de rebellen op dinsdag, nadat ze een deadline om te ontwapenen genegeerd hadden.

Uit de provincie Noord-Kivu werden felle gevechten gemeld. Legercommandant Bruno Mandevu zei dat rebellen uit een aantal van hun stellingen verdreven waren.

Vredehandhavers van de VN in Congo weigerden steun te verlenen aan de legeroperatie omdat twee legergeneraals verdacht worden van mensenrechtenschendingen.

FDLR telt naar schatting 1.400 strijders. Tientallen gewapende groepen zorgen voor instabiliteit in het oosten van Congo, waar ze de controle trachten te verwerven over de grondstoffen.

(belga)