© AP

De vermoorde Russische politicus Boris Nemtsov.

De vermoorde Russische politicus Boris Nemtsov.© AP

De Oekraïense president Petro Porosjenko.

De Oekraïense president Petro Porosjenko.© AP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: De vermoorde Russische politicus Boris Nemtsov.
thumbnail: De Oekraïense president Petro Porosjenko.

‘Nemtsov had bewijzen over Russische troepen in Oekraïne’

De Russische politicus Boris Nemtsov is vermoord omdat hij bewijzen had over de aanwezigheid van Russische troepen in oost-Oekraïne en die openbaar wilde maken. Dat zegt de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Klaas Debacker

‘Enkele weken geleden sprak ik hem over hoe de relaties tussen Rusland en Oekraïne op te bouwen’, werd Porosjenko geciteerd door het persbureau Interfax. ‘Boris zei dat hij overtuigend bewijs moest tonen over de deelname van Russische troepen in Oekraïne. Iemand was daar erg bang van. Boris was niet bang, maar zijn moordenaars wel. Ze hebben hem vermoord’, zei Porosjenko.

Ook de oppositie-activist Ilya Yashin zegt dat Nemtsov werkte aan een rapport over de Russische betrokkenheid bij de oorlog in in Oekraïne.

Zorgvuldig

Voormalig Energieminister Vladimir Milov is ervan overtuigd dat het Kremlin een hand in de moordaanslag had. ‘Er bestaat geen twijfel over dat deze misdaad zorgvuldig gepland was’, schrijft Milov op zijn blog. ‘Ik heb gepraat met kennissen binnen de speciale veiligheidsdiensten en ik twijfel er steeds minder aan dat de moord op Boris Nemtsov gesteund werd door de autoriteiten.’

Boris Nemtsov (55) werd vrijdag in het centrum van Moskou op een brug in de buurt van het Kremlin doodgeschoten. Hij stond bekend als een felle tegenstander van president Poetin en veroordeelde de rol van Rusland in de Oekraïense crisis.

Russisch president Vladimir Poetin veroordeelde de moord. Volgens zijn woordvoerder Dmitri Peskov nam Poetin persoonlijk de leiding van het onderzoek naar de moord op zich.

Sancties

Oekraïne beschuldigt de Russische president Vladimir Poetin ervan de oorlog op te stoken door wapens, geld, informatie en troepen te leveren aan de Russischgezinde rebellen in oost-Oekraïne. De Verengde Staten en de Europese Unie dreigen met meer economische sancties tegen Rusland als Poetin zijn invloed niet gebruikt om het conflict te helpen stoppen.

Naar schatting zijn bij de oorlog in oost-Oekraïne al 5.600 doden gevallen.