© OrangePictures

-

Drievoudige straf blijft in het voetbal, voorstel vierde wissel en videobeelden afgewezen

De International Football Association Board (IFAB) heeft zaterdag op een vergadering in Noord-Ierland beslist dat de drievoudige sanctie voor spelers die een directe scoringskans ontnemen behouden wordt. De spelers worden bestraft met een strafschop, een rode kaart en een automatische schorsing voor de volgende wedstrijd. Velen vinden dat te zwaar.

Op de vergadering in Craigavad, iets buiten Belfast, stelde de UEFA voor om de straf van een rode kaart naar een gele kaart te veranderen. Dat voorstel werd door de IFAB afgewezen. Patrick Nelson voorzitter van de Ierse voetbalbond verklaarde wel dat de directe schorsing herzien kan worden voor ‘lichte overtredingen’, en dat die mogelijkheid aan de disciplinaire en legale comités van de FIFA wordt voorgelegd.

Verder werd een voorstel om een vierde wissel toe te laten in verlengingen afgekeurd. Het voorstel wordt wel nader onderzocht en zal worden toegelaten op amateurniveau. Zo zullen nationale voetbalbonden er op lager niveau voor kunnen kiezen een vervangen speler terug te laten keren in het veld.

De Nederlandse voetbalbond deed aanvraag om een videoscheidsrechter te gebruiken bij de Nederlandse Beker, maar ook dat werd ook afgekeurd. De board oordeelde dat er eerst meer onderzoek naar nodig is. Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, noemt het al dan niet toelaten van videobeelden bij scheidsrechterlijke beslissingen ‘de belangrijkste beslissing in de geschiedenis het voetbal, en dus moet er de tijd voor genomen worden. Er is geen reden voor haast.’

De Amerikaanse voetbalbond deed een voorstel om de tijd stop te zetten tijdens blessures en ook dat werd niet aangenomen.