© Belga

Vanmarcke: 'Ik ben blijven strijden voor mijn ploeg en fans'

Sep Vanmarcke was misschien wel de sterkste man tijdens de Omloop het Nieuwsblad. Maar twee lekke banden gooiden roet in het eten van de Belg van Team Lotto NL-Jumbo, die uiteindelijk vijfde werd. 'Ik wist dat het moeilijk ging worden na die eerste lekke band', zei Vanmarcke.

vtvn

'De pech was er zeker', stelde Vanmarcke na afloop. 'De ploeg had mij de hele koers goed uit de wind gezet. Ik zat dan ook perfect in de aanloop naar de Taaienberg. In de top tien dus en toen reed ik lek vooraan. Ik kreeg een wiel van Maarten Wynants en dacht dat het over was. Ik was ver achter maar op adrenaline reed ik iedereen voorbij. Boven op de Eikenberg kwam ik terug bij de groep. Op de Haaghoek wilde ik niet wachten, ook omdat mijn ploeg was uitgedund. Ik wilde de koers hard maken, en toen kreeg ik weer een lekke band...'

'Etixx-Quickstep mocht toen niet meer twijfelen', ging Vanmarcke door. 'Bram Tankink reed een hoog tempo tot aan de Molenberg. Toen zei ik tegen Greg Van Avermaet dat we er nog naartoe konden rijden. Ik heb constant op mijn teller gekeken. Het gat was steeds zo'n zeventien seconden. We kwamen dicht maar uiteindelijk kwamen we een mannetje te kort. Aan Zdenek Stybar konden we ook niet vragen om over te nemen, die was aan het hopen. Wachten op de groep achter ons was geen optie. We konden niet twijfelen.'

'Strijden voor ploeg en fans'

Vanmarcke werd uiteindelijk vijfde. 'Dat is mooi maar daar koers ik niet voor. Ik wil altijd gaan voor de overwinning. Ik wist dat het moeilijk ging worden, dat wist ik al op 60 kilometer van de finish toen ik een eerste keer lek reed. Maar ik ben blijven strijden voor de ploeg en mijn fans. Het klopt dat het beter is om hier pech te hebben dan tijdens de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, maar het blijft balen. Dat Stannart kon winnen omdat ik hard bleef reden, interesseert me echt niet. Hij reed niet en maakte daardoor kans. De andere drie moesten hun energie verspillen. Maar Stannart is ook niet de eerste de beste', aldus Vanmarcke.

'De komende weken ga ik blijven werken. In de Tirreno zal ik de vorm kunnen aanhouden, dan volgen tien dagen tot de E3 Prijs Harelbeke. Dan komt het erop aan om gewoon hard te werken. Mijn ploeg is sterk genoeg, door omstandigheden zat niet iedereen vooraan', besloot Vanmarcke.