© BELGA

Sterke Ian Stannard vloert Etixx-Quick Step in Omloop Het Nieuwsblad

Ian Stannard heeft voor de tweede opeenvolgende keer de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. De Brit van Team Sky reed met Tom Boonen en twee van Boonens ploegmakkers naar de streep in Gent en vloerde ze verrassend alledrie in de straten van Gent. Niki Terpstra werd tweede. Tom Boonen mispakte zich met een ultieme demarrage en moest tevreden zijn met de derde plaats. De Omloop Het Nieuwsblad blijft zo de enige leemte in zijn palmares.

dmm

De 70ste Omloop Het Nieuwsblad begon met een minuut stilte op het Gentse Sint-Pietersplein voor de onlangs overleden wielerheld Claude Criquielion. Iets over half twaalf trapte het peloton onder een stralend lentezonnetje en een enorme publieke belangstelling het Vlaamse wielervoorjaar op gang.

Acht renners vormden de vroege vlucht van de dag. Daarbij drie jonge landgenoten: Sean De Bie, Kevin Van Melsen en Louis Verhelst. Met zo’n 6 minuten voorsprong sneden zij de eerste van drie passages over de Haaghoek aan. De opeenvolging van hellingen en het kopwerk in het peloton van vooral Etixx- Quick Step en Team Sky deed die voorsprong beetje bij beetje dalen.

Hellingen als de Berendries, Muur en Valkenberg lagen te vroeg in het parcours om vuurwerk op te leveren. Het was traditioneel de Taaienberg - op 59km van de meet - die voor de eerste schifting zorgde. Tom Boonen trok zoals elk jaar vol door op zijn lievelingshelling. Van Avermaet en Stannard volgden gezwind, Sep Vanmarcke reed - zonder erg - lek. De versnelling van de favorieten zorgde er vooral voor dat de laatste koplopers bij de lurven gegrepen werden: Albert Timmer en Matt Brammeier waren er aan voor de moeite.

Tom Boonen greep de derde en laatste passage van de Haaghoek (43km van de streep) aan om samen met zijn ploegmakkers van Etixx-Quick Step een machtsgreep te plegen. Ze werden daarbij geholpen door een nieuwe lekke band van Sep Vanmarcke. Boonen sloeg samen met ploegmakkers Terpstra en Vandenbergh en Ian Stannard (de winnaar van vorig jaar) een gat van 30 seconden.

Sep Vanmarcke trok op de Molenberg, de laatste helling van de dag, alle registers open in de achtervolging. Enkel Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar konden het wiel van een ontketende Vanmarcke volgen. Het drietal reed weg van Gilbert, Chavanel en Marcato en ging op zoek naar de kopgroep van vier.

Een indrukwekkende Vanmarcke - wellicht de sterkste man in koers - deed op de kasseien van de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte een ultieme inspanning om de kloof te dichten. De kopman van LottoNL-Jumbo kwam tot op 15 seconden, zag de vier koplopers rijden, maar moest finaal het hoofd buigen.

Chapeau voor Vanmarcke, maar Boonen, Terpstra, Vandenbergh en Stannard mochten strijden om de prijzen. Met de wind in de rug en tegen 60 kilometer per uur knalden de vier leiders naar de meet in Gent. In een zenuwslopende finale counterde Stannard een ultieme demarrage van Tom Boonen. De Brit versnelde vervolgens zelf en Niki Terpstra was de enige die nog kon volgen. Terpstra begon vanop kop en werd in de laatste meters nog voorbijgesneld door een verrassend sterke Stannard. Tom Boonen werd ontgoocheld derde.