© EPA

© c

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Belgian Bullets ontgoochelen op WK bobslee

Elfje Willemsen en remster Sophie Vercruyssen zijn zaterdag na afloop van de vierde en tevens laatste run op de gedeelde zevende plaats geëindigd in de tweemansbob bij de vrouwen op het Wereldkampioenschap bobslee in het Duitse Winterberg. Het goud ging naar de Amerikaanse vice-olympische kampioene Elana Meyers Taylor.

vml

De Belgian Bullets stonden na afloop van de eerste twee afdalingen (57.10 en 57.01) op de vijfde plaats in hun thuisbasis. Zaterdag zetten ze een derde afdaling neer in 57.35, waarmee ze naar de zevende plaats zakten en ze hun medailleambities mochten opbergen. Na een trage start (5.88) in de vierde run, zetten ze met een topsnelheid van 133,5 kilometer per uur nog 57.16 neer, goed voor een totaaltijd van 3:48.62, op meer dan twee seconden van winnares Elana Meyers Taylor (3:46.47).

Het zilver in Winterberg ging naar de Duitse Anja Schneiderheinze (3:46.90), die in de laatste afdaling met 56.54 nog een baanrecord neerzette. De Duitse oud-wereldkampioene Cathleen Martini (3:47.53) mocht als derde mee het podium op.

De Canadese uittredende wereldkampioene Kaillie Humphries stelde teleur in Winterberg. De regerende olympische kampioene kwam in 3:48.62 naast Willemsen op de zevende plaats terecht. De Baby Bullets, gevormd door de junioren An Vannnieuwenhuyse en Lies Defreyne, finishten in 3:51.57 op de zeventiende en tevens laatste plaats.

De bobsleebond besliste pas een dag voor het WK om Vercruyssen boven Annelies Holthof te verkiezen als remster voor de Belgian Bullets. In een push-off bleek Vercruyssen sneller dan Holthof, die het hele seizoen met Willemsen in de bobslee had gezeten. Holthof pakte donderdag haar koffers en vertrok meteen uit Winterberg. Samen met Willemsen had ze nochtans een knap seizoen achter de rug, met twee keer zilver op Wereldbekerwedstrijden als uitschieters. Het leverde hen uiteindelijk een vierde plaats op in de eindstand. Op het EK in het Franse La Plagne grepen ze met een vierde plaats maar net naast de medailles.

Elfje Willemsen: 'Teleurstelling overheerst'

'De teleurstelling overheerst nu wel', vertelde Willemsen na afloop. "Top zes was ons doel en leek binnen handbereik. Dus zevende worden is wel een beetje jammer.'

Willemsen en Vercruyssen stonden na de eerste dag vijfde, maar door een trage start in zowel run drie als vier zakten de Belgian Bullets nog twee plaatsen. 'Alles ging vandaag een stukje minder. De start, het aansnijden van de bochten en onze topsnelheid lag ook lager dan anders', aldus Willemsen.

Toch kijkt de Belgische snelheidskoningin met een goed gevoel terug op het seizoen. De Belgian Bullets eindigden op een vierde plaats in de Wereldbeker. 'We zijn erg goed bezig. We hebben een super seizoen gedraaid. Nu moeten we proberen om volgend seizoen nog beter te worden. Onze start moet wel nog beter worden. We zullen nooit de beste starters worden, maar de nieuwe remsters hebben dit seizoen al een heel hoog niveau laten zien. We blijven groeien, en dat is mooi om te zien.'