Leontien Zijlaard-Van Moorsel behoudt werelduurrecord

De 44-jarige Nederlandse Leontien Zijlaard-Van Moorsel blijft houdster van het werelduurrecord. De Britse wielrenster Sarah Storey deed zaterdag een mislukte aanval op het record dat Van Moorsel in 2003 neerzette in Mexico-Stad. De viervoudig olympisch kampioene reed toen in een uur 46,065 kilometer.

vtvn

Wielrennen op Sportwereld.be

Storey, de meest succesvolle paralympische atlete ooit, kwam in Londen niet verder dan 45,502 kilometer. De 37-jarige Britse reed aanvankelijk onder het schema van Van Moorsel, maar moest naarmate het uur vorderde steeds meer toegeven op de Nederlandse.

Storey werd geboren met een linkerhand die niet functioneerde. Als paralympisch atlete had ze zowel succes in het zwembad als op de fiets. Storey pakte in totaal elf keer goud op de Paralympics en werd twintig keer wereldkampioene. Daarvoor ontving ze in haar vaderland de titel Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire. Storey deed zaterdag als eerste vrouw een aanval op het werelduurrecord van Van Moorsel sinds de UCI de regels heeft aangepast.