© EPA

Egypte roept Hamas uit tot terreurbeweging

Een Egyptische rechtbank heeft de Palestijnse islamitische beweging Hamas zaterdag aangeduid als een terroristische organisatie. Dat berichtte de staatskrant Al-Ahram.

Het verdict van een rechtbank in Caïro verzuurt de betrekkingen tussen Caïro en Hamas nog meer. De beweging controleert de Palestijnse Gazastrook, aan de grens met het Egyptische deel van het Sinaï-schiereiland. De Egyptische autoriteiten beschuldigen de groep ervan een jihadistische rebellie op de Sinaï te steunen.

Vorige maand bestempelde dezelfde rechtbank nog de militaire vleugel van Hamas, Ezzedeen al-Qassam, als een terreurorganisatie. Hamas-verantwoordelijken ontkenden meermaals zich te moeien in de Egyptische aangelegenheden.

De banden tussen Egypte en Hamas, dat uit de Moslimbroederschap is voortgekomen, verslechterden sinds het Egyptische leger in 2013 president Mohammed Morsi, een leider van de Broederschap, van de macht verdreef. Egypte plaatste eerder de Moslimbroederschap al buiten de wet en op de terreurlijst.

De beweging hekelde zaterdag de beslissing van de rechtbank als een ‘grote schande die de reputatie van Egypte bezoedelt’.