© BELGAIMAGE

Merkel geschokt, Hollande noemt moord ‘afschuwelijk’

Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) reageert geschokt op de moord op de Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov. De Franse president François Hollande veroordeelde die moord als afschuwelijk.

De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei zaterdag in Berlijn, dat Merkel Russisch president Vladimir Poetin aanmaant “te garanderen dat de moord opgeklaard en de dader voor het gerecht gebracht wordt”. Merkel is “geschokt door de laaghartige moord” op de 55-jarige die als een van de scherpste critici van Poetin gold. “Ze prijst de moed van de voormalige vicepremier, die zijn kritiek op het regeringsbeleid steeds openlijk had geuit”, aldus Seibert.

De Franse president François Hollande begroette de herinnering aan een “moedige en onvermoeibare verdediger van de democratie”. Hollande huldigde hem tegelijk als een verbeten strijder tegen corruptie.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov zei van Moskou een “onafhankelijk onderzoek” te verwachten en dat de dader(s) voor het gerecht worden gebracht.

Nemtsov werd vrijdagavond in Moskou, op een brug nabij het Kremlin, doodgeschoten. Poetin sprak van een politieke “provocatie”. De daad heeft alle kenmerken van een huurmoord, zei de woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov.

(belga)