© SHUTTERSTOCK

Depressieve personen verteren liefdesbreuk moeilijk

Over een liefdesbreuk heenkomen, blijkt voor personen met een depressie stukken moeilijker. Dat heeft een studie van de Amerikaanse Michigan University uitgewezen. Het brein van depressieve personen maakt immers minder opioïden aan, een natuurlijk pijnstillend en stressreducerend middel, die ons helpen om pijn sneller te verwerken.

VVA

Wie een moeilijke liefdesbreuk te verteren krijgt, zal zich niet zomaar eensklaps weten te herstellen, maar uit onderzoek blijkt nu dat een afwijzing bij personen met een depressie nog harder aankomt dan bij anderen. De emotionele pijn werkt bij hen langer door omdat het brein van depressieve personen minder opioïden aanmaakt, een stof die van nature pijnstillend en stressreducerend werkt.

Het onderzoek toonde ook aan dat zowel depressieve personen als personen zonder depressie hetzelfde geluksgevoel ervaren wanneer hun liefde wel beantwoord wordt. Een verrassend feit, omdat personen met een depressie vaak heel geremd reageren op positieve gevoelens of gebeurtenissen. Maar het geluksgevoel verdween bij hen nadien ook wel veel sneller.

De onderzoekers hopen nu dat deze bevindingen ertoe zullen leiden dat er meer research wordt verricht naar de effecten van opioïden op het geluksgevoel en het ontwikkelen van medicatie.

MEER OVER Seks & Relaties