© AM

Onderzoek naar uitbuiting Afrikanen door paters

De paters Augustijnen in Gent zouden jongvolwassen Afrikanen voor een opleiding naar België halen, maar ook gratis laten meewerken in hun klooster en in de vzw die conferentiezalen verhuurt. Er is mogelijk sprake van vijftien slachtoffers, vooral uit Benin. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

Ze zijn amper nog met tien, de paters Augustijnen in het Sint-Stefanusklooster in Gent. De orde is bekend om haar missiewerk, vooral in Afrika. Decennialang hebben de Augustijnen daar jongvolwassenen tot broeder of pater opgeleid. Maar tot op vandaag komen ook Afrikanen naar België om zo’n opleiding te volgen of zelfs een priesteropleiding te vervolledigen. Dan trekken ze in het klooster in Gent in.

Het gerecht vermoedt nu dat die Afrikanen hier niet alleen studeren, maar ook de handen uit de mouwen moeten steken. Ze zouden moeten meedraaien in het klooster, als huishoudhulp of voor het onderhoud, maar ook in de vzw Thagaste-Trefpunt Augustijnen die sinds enkele jaren een deel van het klooster voor commerciële activiteiten openstelt.

Het arbeidsauditoraat van Gent bevestigt alleen dat er een onderzoek loopt, wegens vermoedens van sociale fraude en economische uitbuiting. Er is een onderzoeksrechter aangesteld.

(belga)