© ss

© Photo News

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Ouders gehandicapten gooien topadvocaat in de strijd

De vereniging Iedereen Bezorgd stapt naar het Grondwettelijk Hof. Het is de eerste keer dat ouders van gehandicapte kinderen deze stap zetten. Dat bericht De Morgen zaterdag.

lbo

De ouders dienen bij het rechtscollege een verzoek tot vernietiging in voor het decreet rond de persoonsgebonden financiering. Dat nieuwe decreet is het alfa en omega van het gehandicaptenbeleid van welzijnsminister Jo Vandeurzen. Het gaat niet meer uit van de financiering van de instellingen, maar geeft een budget aan personen met een handicap. Dat budget mogen ze zelf besteden. Op zich een nobel principe, erkennen alle betrokkenen, maar er moet voldoende geld zijn. Net daar zit het probleem. In de komende jaren krijgen de 20.000 mensen op de wachtlijsten in fases 300 euro per maand. Voor velen van hen is dat ruim onvoldoende.

De vzw nam Hans Rieder onder de arm. “Wij wilden een topadvocaat”, zegt Johan Van Kersavond, de woordvoerder van Iedereen Bezorgd. “Iemand die het decreet kon uitkammen en fouten kon detecteren.”