© Sven Van Haezendonck

Nieuwe stadswijk verrijst aan Mechels Keerdok

Over een tiental jaar moet een compleet nieuwe woonwijk ontstaan aan het Keerdok in Mechelen, op wandelafstand van het Groot Begijnhof. Een studiebureau werkt in opdracht van de stad een plan uit om het project tegen 2025 vorm te geven.

Sven Van Haezendonck

Na 14 jaar leegstand begint na de paasvakantie eindelijk de buitenrestauratie van het voormalige zwembad op het Rode Kruisplein. Een project van zo’n 3,6 miljoen euro. “De onderhandelingen voor de herbestemming lopen. De nieuwe invulling van het monumentale gebouw moet de parel aan de kroon worden van een nieuwe hoogwaardige woonwijk die we hier willen realiseren”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Leuvense kanaalzone voorbeeld

Als voorbeeld van een vergelijkbare ontwikkeling haalt hij de kanaalzone in Leuven aan. “De woontorens die momenteel worden gebouwd aan de overzijde, op de Winketkaai, geven een eerste idee van de toekomstige ontwikkeling”, legt de burgemeester uit.

Baanwinkels verhuizen

Om die mogelijk te maken, moet er ook een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) komen. “En de baanwinkels op de Guido Gezellelaan willen wij op een nieuwe locatie samenbrengen in de lus van de R6 aan het Battelcomplex”, zegt Somers nog. Hij is overtuigd van het potentieel van de buurt. “Vlakbij de binnenstad, aan het water en op maar een halve kilometer van Lamot en de Vismarkt.”

Lees ook: Restauratie oud zwembad start na 14 jaar leegstand

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio